Ugyanaz az ugyanaz - nem ugyanaz

Gyurcsány idején egy ilyenért már minimum tüntettetek...

Friss topikok

  • Widking: @starace: Mintha ez lenne az egyetlen dolog, mely teljesen a visszájára fordult. A választási ígér... (2010.10.28. 10:19) Hiszti az Alkotmánybíróság ellen
  • Peredhil: @kaszapeti: Ja, a sok rátermett, nagy tapasztalattal, szakmai múlttal, komoly referenciákkal rende... (2010.10.23. 19:07) Orbánközlekedési Vállalat
  • Lámpavas: dr. Csontos Lajos (an.: Tóth Erzsébet) Marjay Gyula (an.: Rátkai Mária) Biró Gyula (an.: Varga Anna) (2010.10.21. 13:19) Országleltár

Linkblog

HTML

Hiszti az Alkotmánybíróság ellen

2010.10.27. 09:05 | idelle | 2 komment

A 98%-os különadó - akkor még csak várható - eltörlése kapcsán azt írtam az erről szóló poszt bevezetőjében, hogy "másrészt a Fidesz majd úgyis megpróbálja más módon végrehajtani ezt az ötletet (is)". Arra gondoltam, hogy majd valamilyen jogi csűrés-csavarással megváltoztatja a törvényt úgy, hogy mégiscsak el lehessen venni a csúnya végkielégítettek 2 millión felüli pénzének 98%-át.

Ez a költségvetési szempontból lényegtelen, inkább csak szimbolikus jelentőségű vadulás nem is ért volna ennél többet.

A Fidesz azonban nem tud veszíteni. Az hagyján, hogy Orbán már hétfőn tudta, mi lesz a keddi döntés - nem véletlenül kellett Stumpfhaver a testületbe -, de tegnap délutánra már kész forgatókönyvvel állt ki a nép elé Lázár János frakcióvezető, Orbán Viktor seggevége: csorbítani fogják az Alkotmánybíróság jogköreit, mert az mégis micsoda dolog, hogy az emberek akarata ellen jogászkodik egy ilyen komolykodó testület, akik nagy részét ráadásul a Fidesz rakta oda, nyilván nem azért, hogy akadékoskodjanak.

Talán van, aki még emlékszik arra, hogy a Fidesz minden egyes alkalommal diktatúrát kiáltott, amikor az AB elmeszelte az MSZP(-SZDSZ)-kormány ilyen-olyan alkotmányellenes próbálkozásait.

Talán még vannak, akik emlékeznek a széles tömegekre, akik szerint az elmúlt nyolc évben az 50-es évekhez hasonló elnyomásban, ávós diktatúrában éltünk.

Mindezeknek, mindazoknak mondom. a demokrácia elkezdődött.

* * *

Forrás: index - Orbán hétfőn megmondta, mit kell tenni

A Fidesz vezetése már hétfőn este tudott arról, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja az kormány egyik első intézkedését, amely visszamenőleg adóztatta meg 98 százalékkal a közszolgák 2 millió forint feletti végkielégítéseit.

Az Index információi szerint a keddi AB-bejelentés miatt előálló helyzetet a frakcióelnökség hétfői ülésén tárgyalták, ahol Lázár János frakcióvezető ismertette a döntést.

Lázár a frakcióelnökség előtt ismertette a külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját, aki – tekintettel arra, hogy a költségvetés számára létfontosságú, a magánnyugdíjpénztárakat érintő parlamenti döntés is a testülethez kerül – az AB döntési jogköreinek szűkítését jelölte meg válaszlépésként. Információink szerint a frakcióelnökség lényegében tájékoztatást kapott a tervezett lépésekről, az ügyben vita nem volt.

Lázár a délutáni tájékoztatóján azt mondta: egyeztetett Orbán Viktorral arról, hogy elengedhetetlenül szükségesnek tartja a különadó rendszerének fennmaradását. A kormányfő "tökéletesen egyetértett" a helyzetértékelésével, és támogatásáról biztosította - fűzte hozzá.

Arra, hogy minden esetben módosítani fogják-e az alkotmányt, ha az Ab olyan döntést hoz, amely nem az eredeti elképzelésüknek megfelelő, úgy reagált: "nem a mi elképzelésünknek felelt meg az eredeti törvényjavaslat, hanem azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Magyarországon még soha nem látott mértékű változás legyen".

A Fidesz gyorsasága is jelzi, hogy készültek válaszlépésre. Lázár János már a délután közepén három képviselői önálló indítványt terjesztett a parlament elé: az alkotmány, valamint az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot, továbbá – az eredetit lényegében változatlan formában hagyva – a 98 százalékos különadóról szóló előterjesztést.

A kormánypárti képviselőcsoport vezetője az alaptörvényt három ponton változtatná meg. Egyrészt azt a passzust, amely kimondja, nem lehet országos népszavazást tartani a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról, kiegészítené a járulékokkal. Másrészt rögzítené, hogy nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely az előbb említettek szerint országos népszavazással sem változtatható meg.

Az Index információi szerint az AB jogköreit megnyirbáló döntés két hét alatt átvihető a parlamenten, így a testület a magánnyugdíjpénztárak beadványát már nem is tudja tárgyalni, a 98 százalékos törvény pedig újra a parlament elé vihető.

Ugyanakkor az APEH-nél az MTI érdeklődésére már azt közölték, hogy az eddig befizetett különadót minden érintett visszakapja, ehhez semmilyen jogszabály-módosításra, illetve új jogszabály meghozatalára nincsen szükség.

A magánszemélyeket terhelő különadó bevételi számlára az adóhatóság adatai szerint október 25-ig 3,1 millió forintot fizettek be az adóalanyok.

Azt, hogy mikor, milyen módon kapják meg az érintettek a visszaigényelt pénzt, több tényezőtől függ - közölte az adóhatóság. Mindenekelőtt attól, hogy a végkielégítést a törvény hatályba lépése előtt, vagy utána kapták meg, vagyis az érintettek, illetve munkáltatóik nyújtották-e be a hozzá kapcsolódó bevallást.

· 1 trackback

Címkék: alkotmánybíróság alkotmány orbánviktor parlamentitöbbség nekemvanigazam

A bejegyzés trackback címe:

https://samenotsame.blog.hu/api/trackback/id/tr1002402267

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az orbáni úton 2010.10.27. 11:58:25

 Talán még te is emlékszel azokra az időkre kedves Árpád, mikor még iskolába jártál vagy alacsonyabb beosztásban dolgoztál, és bizony sokszor megfordult a fejedben, hogy ha majd kijárom az iskolát vagy ha magasabb beosztásba kerülök, akkor bizony ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

starace 2010.10.27. 16:19:45

Orbán Viktor, 2007:

"Van még egy tanulsága az Alkotmánybíróság döntésének. Mégpedig az, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse."

Widking 2010.10.28. 10:19:52

@starace: Mintha ez lenne az egyetlen dolog, mely teljesen a visszájára fordult. A választási ígéreteikben is a legnagyobb hangsúly az azonnali adócsökkentésen volt, ezzel szemben többféle adóval terhelik a gazdaságot, ami bár nem közvetlenül a honpolgárokra van kivetve, de közvetve mindenkit érint, mert úgy is mi vagyunk azok akik a végén megfizetjük. Ha több adót vetnek ki a távközlésre, akkor a távközlési cégek a fogyasztókra fogják hárítani... ha nem is azonnal, de idővel biztosan. Ez a biztos receptje az áremelkedéseknek.

De persze ha eltekintünk a gazdaságpolitikától, akkor is számos ponton ellenmond korábbi önmagának, kezdve az általad említett idézettel, de ott van mondjuk az is, hogy saját kis rendőrséget hozott létre, annak ellenére, hogy a Gyurcsány kormányt pont amiatt bírálta, mert túl szoros kapcsolatot tart fent a rendőrséggel.

Az sem elhanyagolható tény, hogy Orbánék még az idiotizmust is importálják.

Szarrágás és félrebeszélés: A legjobb afrikai banánköztársaságok is így csinálják. Bebörtönöznek néhány ellenzékit akinek vannak magáncégeik, majd hátradőlve élvezik a jól prosperáló korrupciójukat.

Államosítás: Na ez az amit Lenin apó és Sztálin apánk is megirigyelne. A mostani törvénymódosítást és alkotmánymódosítást mindössze egyetlen nap alatt vitték véghez, mellyel lehetőséget kaptak arra, hogy bármilyen magánvállalatot államosítsanak "katasztrófahelyzet" idején. A módosítás nem definiálja egyértelműen mit ért katasztrófahelyzet alatt és azt sem, hogy az államivá tétel mennyi időre is vonatkozna. Ezen felül a dolgozó emberek magánnyugdíjára is ügyesen rátette a kezét, hogy a költségvetésben mutatkozó hiányokat ismét a becsületesen dolgozó emberekkel tömje be. Munkaerőpiac kifehérítése helyett, most megint a becsületesen dolgozók azok, akik megisszák a levét.
Hiába na, a kommunizmusban pont a szociális eszközök megkurtitása a legjobb biznisz.

Szabad sajtó felszámolása: Ezért sem kellett túl messzire menni a történelemben, egyenesen a német példát vették át. Felszámolták az ORTT-t és a helyére a Médiatanácsot tették csupa saját emberrel feltöltve, ráadásul ezt is kilenc éves ciklusra tették, hogy több kormánycikluson is túllógjon. Innentől kezdve azt korlátoznak a sajtóban amit csak akarnak. Göbbels professzor tapsol a sírjában (illetve a hamvai egy berlini sikátor szeles sarkában).

Alkotmány megkerülése: Persze ezt egy egypártrendszerben nem nehéz meglépni, bár nálunk ott van az alkotmánybíróság, de az utóbbi 20 év tapasztalata azt mutatja, hogy még azt is engedélyezik, hogy saját jogkörüknek alávágjanak. Az alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes alkotmányt módosítani...
...ez az álláspont húsz éve már csak arra várt, hogy valaki végre 2/3-os többségbe kerüljön.

"War on Terror": Ez már napjaink holokausztja, zsidó üldözése. A Bush kormány sikerrel alkalmazta, így két kormányciklust sikerült átvészelnie a boszorkányüldözésre emlékeztető programjával. Segítségével nem csak titkosrendőrséget sikerült felállítania, de sikerült törvénybe foglalniuk, hogy bármilyen amerikai állampolgár, bármikor ás bármilyen körülmények között lehallgatható, megfigyelhető. Üdvözlet Orwellisztánból, már nálunk is van Terrorvédelmi Hivatal, már csak a Bushéhoz hasonló törvény és alkotmánymódosítások hiányoznak.

Persze lehetne a végtelenségig sorolni, hogy miket importált és fog még importálni kedves Orbánunk. A lényeg, hogy az egypártrendszer éles fegyver, a magyar ember meg hülye, hogy 20 évvel az előző lerázása után, most újra visszalép abba.
süti beállítások módosítása